неділю, 18 жовтня 2015 р.

Cемінар-практикум «Як стати тренером First® LEGO® League(FLL)»

9-10 жовтня 2015 року у місті Києві на базі Ліко-школи відбувся семінар-практикум «Як стати тренером First® LEGO® League(FLL)», на якому зустрілися понад 30 учасників захоплених робототехнікою з усієї України.
Захід відкрила Оксана Стоєцька, директор компанії «Пролего» в Україні, яка зазначила, що компанія постійно знаходить цікаві програми, створює свої та впроваджує їх в освітню діяльність. Найвища цінність FLL – це командна робота, яка дозволяє розкрити здібності кожної дитини. Роль тренера – допомагати, направляти та розкривати їх. І девіз FLL – Діти понад усе. Сьогодні світ сфокусовано на дітях. Кожна їх ідея має право на реалізацію. Діти беруть відповідальність – вони можуть. Це і мотивує їх на отримання нових знань. Тема чемпіонату First® LEGO® League  - це глобальна проблема, яку діти мають намір вирішити та покращити. Кожного року вона змінюється і цього року тема «Сміття – це прихований скарб».

Людмила Савченко, координатор освітніх ініціатив корпорації Intel в Україні, зосередила свою увагу на тому, що програмування є важливим для розвитку дітей. І компанії вбачають однакові цінності і намагаються донести до вчителя найкращі світові тренди, а саме STEMта STEAM. Цього року винесено окрему категорію Робототехніка під час проведення IntelISEF.

Цього року Україну на міжнародному чемпіонаті в США представляла команда з Нової Праги, Кіровоградської області, тренер Людмила Мітленко. Вона поділилась з присутніми своїми враженнями. Найголовніше – це атмосфера чемпіонату – відкрита, дружня і весела. Головна мета – не змагання, а спілкування і отримання нових знань. На фестивалі було близько 20 тисяч людей і відкривав його президент США Барак Обама. Загальнодержавна підтримка дітей, що приймають участь у чемпіонаті. Нагороди вручали перші особи відомих компаній. 

Нам необхідно змінитися самим і дати дітям відчути, що вони дійсно щось можуть. Наука може бути захопливою. Також цікавий факт – під час фестивалю вищі навчальні заклади США розмістили свої стенди і кожен учасник міг підійти до них і заявити, що мають бажання навчатися у них. Як результат діти мають шанс отримати стипендію на освіту. На даний момент команда пані Людмили посилено вивчає англійську мову та готується до цьогорічного змагання.  

Максим Савченко, координатор напрямку First® LEGO® League в Україні, безпосередньо розповів про міжнародну програму First® LEGO® League. Команда може складатися з мінімум 2-х дітей та 1-им дорослим тренером. На початок сезону вік учасників команди має бути 9-16 років. Тренером може бути будь-хто – батьки, вчителі, викладачі та студенти університетів, IT-спеціалісти. Головне, щоб вони демонстрували цінності FLL та створювали доброзичливу атмосферу.

Завдання для команди:
- створити автономного робота
- запрограмувати робота
- дослідити загальносвітову проблему
- презентувати новітнє рішення
- позмагатися на турнірі.

Що потрібно для початку?
- комп’ютер
- реєстрація команди
- комплект для установки полів FLL
- комплект LEGO® Mindstorms®

Діана Житня, керівник освітніх проектів, ознайомила учасників семінару-практикуму з цінностями First® LEGO® League, що акумулюють в собі атмосферу чемпіонату. Команда і є носієм цих цінностей, завдяки яким вони співпрацюють разом. Що відрізняє вчителя від тренера? – питання, над яким працювали разом. Довіра, яка базується на спілкуванні та спільних спогадах.

Вікторія Кучерчук, бізнес-тренер, виступила за темою «Закономірності та кращі практики командоутворення». Команда – це спосіб організації спільної роботи з урахуванням реальних здібностей людей і завдання тренера – дозволити іншим реалізуватися.

Валентина Глазьєва, вчитель інформатики, м. Київ, поглибила знання присутніх, ознайомив з Методом проектів: технологія навчання 21  століття.

Під час другого дня учасники семінару-практикуму, об’єднані у групи за кольорами, презентували власні ідеї по переробці сміття: залучення відомих гуртів, волонтерів, застосування хендмейд, тощо. І все це було театралізовано: можна було почути і реп, і німе кіно. Загалом, нам було весело! Зазначає Калюжна М.В.













































Share:

0 коммент.:

Дописати коментар